Leren golfen: de golfswing

Leren golfen begint met de golfswing. Doordat de volledige golfswing niet alleen wordt gebruikt tijdens de afslag, maar ook op de fairway zelf, kan het belang van een goede golfswing niet vaak genoeg benadrukt worden. Hoe de ideale golfswing eruitziet, is echter per persoon verschillend. Lichaamsbouw, motoriek en gevoel spelen allen een rol van betekenis in het vinden van de juiste golfswing. Toch zijn er twee standaardtypen te onderscheiden.

One plane golfswing

Eén van de meer vlakkere golfswings is de one plane golfswing. Vanuit een ietwat voorover geboden houding en met een inside-out beweging wordt de bal geslagen. Doordat de armen, schouders en het lichaam als één geheel bewegen, is er sprake van extra stabiliteit en verhoogde controle.

Belangrijkste voordelen:

  • Meer stabiliteit in de baan van het slagvlak
  • Betere controle tijdens de downswing

Grootste nadeel:

  • Grotere kans op hooks of gepushte slagen

Bekende one plane golfswing spelers zijn o.a.: Matt Kuchar, Hunter Mahan, Rory McIlroy en Lee Westwood.

Two plane golfswing

De two plane golfswing is steiler dan de one plane golfswing. De beweging wordt daarbij van buiten naar binnen gemaakt, ofwel outside-in. Doordat de houding wat meer rechtop is, kunnen er diepere plaggen geslagen worden. Wat onder andere de snelheid en de spin ten goede komt. Dit betekent automatisch ook dat de coördinatie – vooral als de armen en schouders terug bewegen - lastiger is. Om goed uit te kunnen komen zijn timing en ritme daarom erg belangrijk.

Belangrijkste voordelen:

  • Meer snelheid
  • Meer spin

Grootste nadeel:

  • Grotere kans op slices en pull-slagen

Bekende two plane golfswing spelers zijn o.a.: K.C. Choi, Ian Poulter, David Toms en Stuart Appelby.

Golfles, wat kunt u daarvan verwachten?

Golfles is maatwerk. Iedereen leert immers op zijn of haar eigen manier en dat is bij golfen niet anders. Tijdens een golfles kunt u bijvoorbeeld gericht werken aan de golfswing, zodat u de basis direct onder de knie krijgt. Ook kunt u specifieke onderdelen verbeteren, zodat uw spel constanter én leuker wordt. 

 

contact opnemen

Wij garanderen succes!